terug naar overzicht

 

Vervaardigen van een vloer

 

Een terrazzo vloer wordt niet voorgefabriceerd uw huis of bedrijf binnen gedragen. Sterker nog, dit afbouwprodukt wordt ter plekke op de gewenste lokatie gestort. De basis voor een terrazzo vloer moet een betonnen vloer zijn. Op een houten vloer kan niet direkt een terrazzo vloer worden aangebracht. Op een houte vloer dienen dan eerst zwaluwstaart platen en een laag stortbeton van min. 20mm aangebracht worden. De vloer op de foto is een vloer op basis van zwaluwstaart platen met daarop 35mm beton.

 

Op de betonnen ondervloer wordt een zand-cement dekvloer aangebracht. Dit kan ter plekken aangemaakt worden als daar voldoende ruimte voor is. Als dit niet het geval is dan wordt de specie al kant en klaar meegenomen in plastic zakken. Op deze manier wordt er sneller en schoner gewerkt.

 

Tijdens het maken van deze tussenvloer komt het vakmanschap van de terrazzo werker op een verbluffende wijze naar voren. Het hand-droge zand en cement mengsel wordt in de vorm van de vloer gemaakt. Op een strakke manier wordt er in een kort bestek een strakke en luchtige tussenvloer gefabriceerd.

 

Ter bewijs van de deze acute werkwijze ziet u op deze foto de bijna afgewerkte tussenvloer. Het blanke houtje wordt gebruikt om de drempel zijn definitieve vorm te geven. De tussen laag is relatief dik, ongeveer een centimeter of 4. Samen met de betonnen ondervloer is de vloer nu 7cm dik. Na een droogtijd van enkele dagen kan de toplaag erop aangebracht worden.

 

Omdat deze vloer uit twee soorten terrazzo wordt gestort wordt eerst de bies gemaakt. Aan de buitenkant van de bies komt een terrazzo samenstelling van wit cement, helder blauw marmer en zwarte steen. In de binnenkant komt wit cement met een mengsel van dof lichtblauw, grijs en lichtbruin marmer. Na enkel dagen droogtijd kan er gecontinueerd worden met de werkzaamheden.

 

De bies wordt in dit geval gemaakt van lichtblauwe steentje. Een bies van harde materiaal als messing of aluminium wordt ook veel gebruikt omdat deze aanzienlijk smaller zijn. Deze lichtmarmer stenen bies wordt geplat op de tussen vloer en al gevoegd met cement. De blokjes zijn ongeveer anderhalve centimeter hoog, wijd en breed en dient tevens als rand voor de nader te storten binnenlaag.

 

U kunt de terrazzo samenstelling van te voren uitkiezen na aanleiding van de kleuren kaart. De varianten van marmer en stenen worden op de werkplaats al samengsteld en in plastic zakken naar de werklokatie gebracht. Het mengen van de korrels, cement en water gebeurd ter plekke.

 

Op deze foto ziet u hoe de binnenlaag wordt aangebracht tussen de bies van steentje. Het niveau verschil tussen de bies en de terrazzo mortel is nihil. Het opper vlak is nog mat en ruw. En zal tot het slijp proces lijken op een hobbelige betonnen vloer. De vakman op foto is enige uren bezig om de mortel op een gelijkmatige wijze en zonder luchtbellen aan te brengen.

 

Na weer enkele dagen van drogen kan de donker buiten laag worden gestort. Bij deze vloer is gekozen voor een holplint zodat bij het lekken van water op de vloer geen water langs de vloer kan lopen en vervelende overlast bij de buren kan veroorzaken. De toplaag os ongeveer 15 millimeter dik en de totale dikte van de vloer is nu 9 en halve centimeter. De foto maakt het mooi zichtbaar.

 

De vloer is nu voldoende uitgehard en er kan begonnen worden met het slijp proces. Voor deze vloer worden 2 machines gebruikt. Een grote vloer slijper voor de vlakke delen en een hand slijper voor de randen, die rond omhoog aflopen. Belangrijk tijdens het slijpen een elektriciteit aansluiting en een afvoer putje. De vloeren worden bij voorbaat nat geschuurd. Dit voorkomt een enorme stof ontwikkeling.

 

Hier een detail van de hoek van de bies. Het te verwaarlozen hoogte verschil tussen de bies en de binnen-en buitenlaag is goed zichtbaar.

 

Als eerste wordt met een haakseslijper de bies gelijk geslepen met de binnen en buitenlaag.

 

De kop is eraf. De eerste hoek van de bies is geslepen en we zien het ware karakter van vloer naar boven komen.

 

Nadat de bies gelijk is geslepen kan de vloerslijper gestart worden. Gelijkmatig en rustig wordt nu de hele vloer geslepen.

 

Op deze foto ziet u de laatste fase van het slijp proces. Met een fijne schuurschijf wordt de vloer behandeld. De vloer komt mooi door het slijpsel naar boven.

 

De vloer is geslepen. Het resultaat is overweldigend. Uit de doffe en grove structtur is een gladde en strakke vloer geslepen. De vloer is 9 en halve centimeter dik. Er is in 6 etappes aan gewerkt en het duurde ongeveer 3 weken. De vloer moet nu weer drogen en nadat de vloer geinpregneerd is kan men verder bouwen.

 

De vloer is klaar. Nu kan het keukenblok er op gebouwd worden. De vloer is voelt zacht aan en is makkelijk te dweilen.