De oorsprong van het huidige terrazzowerk ligt in een zeer ver verleden. Al meer dan drieduizend jaar geleden werden er terrazzo vloeren en mozaïeken gemaakt door de Romeinen in heel Italië. In deze tijden beschikte men nog niet over goede bindmiddelen zoals tegenwoordig, tevens gebruikte men destijds grotere marmerstukjes dan tegenwoordig. In het bindmiddel (vaak een leemachtig product) drukte men stukjes marmer en steentjes hierdoor verkreeg men een sterke slijtvaste vloer. Waar een vloer in de loop van de jaren veel werd belopen, sleet het oppervlak en kwamen bepaalde kleuren en texturen tevoorschijn. Uit dit procédé ontstond later het huidige terrazzo vak.

De huidige terrazzo producten bestaan uit cement als bindmiddel en natuursteen korrels. Er zijn twee soorten cement namelijk grijs en wit. Door toevoegingen van pigmenten kan men de kleur van het cement veranderen. De natuursteen korrels zijn er in verschillende kleuren en maten, hierdoor zijn vele combinaties mogelijk. Om een speciaal effect te verkrijgen kan men nog verschillende kleuren glas en parelmoer toevoegen.

Nadat een terrazzo product is gestort en uitgehard wordt het geschuurd, gepolijst en geïmpregneerd.

Door ontwikkelde technieken is tegenwoordig de creatieve vrijheid van terrazzo groter dan die van marmeren vloeren. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. De toepassing is daardoor van een simpele vloer steeds meer gegroeid naar een decoratieve luxe vloer, zoals de mozaïeken uit de oudheid.

Terrazzo wordt naast vloeren ook gebruikt voor aanrechtbladen, wastafels, badkuipen, (douche)wanden, tafelbladen, vensterbanken, buitenmeubilair, beelden en nog veel meer.

Materiaal en kleur

Onderhoud

Terrazzo heeft net als marmer een kalkhoudend, poreus oppervlak. Zuren als citroen- en azijnzuur en melk, koffie en wijn moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om vlekken te voorkomen.

Voorbereiding

Het is van belang dat u bij uw bezoek aan de showroom een tekening en/of ontwerp met de afmetingen van het gewenste product mee brengt. Voor het bepalen van de kleuren, het stellen van een startdatum en het tekenen van een prijsakkoord vragen wij u naar onze showrom te komen.